[O1] Przegląd po 30 000 km - 1.6 BFQ

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mark7-70
    Classic
    • 2010
    • 7

Witam,

Kiedy jest organizowany najbliższy spot na Dolnym Śląsku lub w okolicach. Chciałbym wziąć w nim udział i może załapać się na nalepkę OCP.
  • awram
    Drive
    • 2009
    • 44

Za jakiś czas muszę udać się na przegląd, przekroczyłem już 30 000km. Mój samochód to Octavia 1 1.6 BFQ + LPG. Nie jadę do serwisu, chcę jechać do jakiegoś innego warsztatu.
    Teraz pytanie:
    Co oprócz oleju wymienić? Jakieś filtry (oleju, powietrza, paliwa) ? Może świece?

Nie wiem czy to coś wniesie do dyskusji, ale samochód w większości robi trasy ok. 50km dziennie.

Proszę o jakieś podpowiedzi, ponieważ w sprawach mechaniki, jestem zupełnie zielony :roll:

pozdr

Komentarz

• tom.tom
      Rider
      • 2009
      • 296

Cześć

ja mam już przejechane 38 tys. (w 1,5 roku) moją BFQ z Landi Renzo LPG. Na razie 100% przeglądów robię sam. Wymieniam olej i filtry (oczywiście co 23 - 25 tys, a nie co 15 tys jak zalecają, leję Mobil 0W40, filtr MANN W719/30), serwis klimy po 30 tys (ubyło nieco czynnika + nowy filtr Bosch), wszystkie pozostałe rzeczy są ok poza drobnymi usterkami wypisanymi poniżej. Śmiać mi się chce ze wszystkich punktów kontrolnych, które wykonują w serwisie Skody i kasują mega kasę - 90% to kontrole wzrokowe, które można wykonać samemu, znając podstawy mechaniki.

Pozostałe rzeczy to:

- dwie regulacje map LPG po 25 tys. i po 30 tys (z biegiem czasu u mnie jest konieczność ogólnego zmniejszania mnożnika czasów wtrysku gazu w stosunku do benzyny) - tutaj rzeczywiście polecam robić regulacje LPG co najmniej co 15 tys. km, ale nie w serwisach Skody, bo nie mają o tym zielonego pojęcia (u mnie zrobili tylko autokalibracje i nic więcej, korekcje musiałem wykonać sam, w końcu całą mapę wykonałem sam, jeżdżąc z laptopem na kolanach prawie 2 tygodnie). Trzeba znaleźć porządny serwis Landi Renzo i tam wykonać upgrade softu i kalibrację map. Dało to np. średni wzrost ilości przejechanych km na 39 L LPG z 420 km na 460 km na tej samej trasie w tych samych warunkach, brak gaśnięcia silnika w pewnych okolicznościach i równiejszą pracę na jałowych obr.
      - 242 km - pęknięta nakrętka plastikowa - półka bagażnika lewa - wymiana
      - 17362 km - wymiana zatkanej dyszy spryskiwacza przedniej szyby (kierowcy)
      - 27540 km - usunięcie denerwującego stukania w okolicy prawego słupka środkowego od wewnątrz (odkręcenie plastików, nasmarowanie łączenia blach wewnątrz słupka), wymiana pękniętej spinki mocującej biały plastik na tylnym lewym słupku od wewnątrz (też stukało)

Pozdrawiam - Tomek
      Pozdrawiam tom_tom

Komentarz

• ruwado
        RS
        • 2009
        • 14885
        • Octavia IV (NX3)

Trzymać się tabeli przeglądów - i tyle.
        pozdrawiam - Darek

Komentarz

Pracuję...